February 7, 2019

July 28, 2017

June 9, 2017

May 26, 2017

Please reload

Ostatnie posty

Po amerykańsku!.. czyli borówka!

June 16, 2017

1/5
Please reload

Wyróżnione posty

Słodycz wrzosu?

Podobno najlepszy miód powstaje... z wrzosu!  Posiada wysoką zawartość enzymów oraz wolnych aminokwasów. Wrzosowy miód nazywany jest "Królem Miodów" i co ciekawe, nie jest słodki. Posiada gorzkawy i ostry smak oraz charakterystyczny zapach wrzosu. W ogrodzie wrzos tworzy zachwycające kobierce o przepiękny kolorze.

 

 

Wrzos w ogrodzie

 

Wspaniała intensywna kolorystyka wrzosu stanowi doskonały kontrast dla zielonych roślin. Dzięki wrzosowym akcentom ogród nabiera wyjątkowego charakteru. Wrzos doskonale nadaje się do podkreślenia innych roślin lub ścieżek, ale także jako element kompozycji w koszach lub doniczkach.

 

 

Wrzos jest najbardziej popularną rośliną z rodziny wrzosowatych, jednak nie jedyną. 

 

Oprócz wrzosu, w domowych ogrodach często można zobaczyć azalie, różaneczniki i wrzośce. Do mniej znanych należą: pierisy, kalmie, golterie. Rośliny te wydłużają okres kwitnienia kompozycji, wnosząc nowe elementy - inne formy kwiatów oraz barwne ulistnienie.  W ogrodach wrzosowiskowych warto zadbać o dekoracyjne rośliny o jadalnych owocach takie jak: żurawiny, borówki brusznicy czy borówki wysokiej. Dzięki temu powstaną, przyciągające wzrok, bardzo oryginalne kompozycje. 

 

 

Idealne miejsce dla wrzosu

 

Wrzos najbardziej lubi glebę kwaśną, przepuszczalną,  pokrytą warstwą organicznej ściółki, która chroni płytki system korzeniowy przed suszą, mrozem i zachwaszczeniem. Wrzosowisko można założyć nawet na bardzo lekkich i jałowych glebach. Istotne jest aby wybrać dla wrzosu miejsce słoneczne i niezbyt mokre, jednak o stałej wilgotności. Im stanowisko bardziej słoneczne, tym ważniejsza jest stała dostępność wody. 

 

 

Wrzosy w ogrodzie

 

Wrzos oraz inne rośliny z rodziny wrzosowatych lepiej rosną kiedy posadzone są po kilka lub kilkanaście sztuk z tego samego gatunku lub tej samej odmiany. Ponadto w takim przypadku efekt jest również o bardziej imponujący. Wrzosy wspaniale komponują się z roślinami iglastymi takimi jak: karłowate formy sosen, jałowców oraz świerków.  Dodanie kilku traw ozdobnych nada kompozycji oryginalny i ciekawy wygląd. 

 

Wrzosy można sadzić przez cały okres wegetacyjny, choć optymalnym okresem jest wiosna (III-IV) lub późnym latem i na początku jesieni (VIII do początku IX).  

 

Wrzosy już dostępne w sprzedaży 

 

Wrzosy należy sadzić zgodnie z poniższym rysunkiem, w rozstawie ok 20-30 cm. Przed posadzeniem krzewinki należy pomoczyć w wodzie i rozluźnić korzenie, jeśli są zbite. Po posadzeniu należy ponownie obficie podlać.  

 

Ze względu na płytki system korzeniowy wszystkie rośliny z rodziny wrzosowatych należy wiosną lub późnym latem (podłoże nie może być zamarznięte) ściółkować zabezpieczając w ten sposobów przed przesychaniem i przemarznięciem. Najlepszą ściółką będzie kora drzew iglastych i igliwie, ewentualnie można wykorzystać trociny drzew iglastych oraz liści dębowych i bukowych.  Grubość ściółkowi powinna być utrzymywana na poziomie 5 cm. Jest to optymalna warstwa, która chroni nie tylko przed utratą wody, ale również przed zachwaszczeniem. 

 

Wrzosy należy każdego roku przycinać, dzięki czemu lepiej się krzewią i zachowują ładny pokrój. Najlepszą porą na przycinanie wrzosów jest późna jesień lub wczesna wiosna.  Dodatkowo wiosną wrzosy powinny być nawożone nawozami przeznaczonymi dla tej grupy rośliny i najlepiej o przedłużonym działaniu.

 

Przed zimą krzewinki można zabezpieczyć okrywając je średniej grubości agrowłókniną, gałęziami roślin iglastych lub obsypać grubą korą. Wiosną należy usunąć zabezpieczenia.

 

 

Wrzos pospolity

 

Krzewinka o liściach w kolorze jasnozielonym oraz fioletowych kwiatach zebranych w długie grona. Wymaga stanowisk słonecznych, kwaśnej gleby niezbyt żyznej i przepuszczalnej o umiarkowanej wilgotności.

 

Kwitnie od późnego lata do jesieni (VIII - X) 

 

Dorasta do wysokości od 0,5 m do 1 m.

 

 

 

 

Ciekawostka!

Właściwości wrzosowego miodu

Doskonale wspomaga odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń. Polecany jest przy chorobach nerek i dróg moczowych, łagodzi schorzenia reumatyczne, ułatwia trawienie oraz przyswajanie składników pokarmowych, reguluje pracę jelit. Ponadto wpływa korzystanie przy  stanach zapalnych żołądka. Miód wrzosowy posiada właściwości antyseptyczne. Posiada kojące właściwości przy stanach zapalnych jamy ustnej oraz przy zapaleniu gardła. Dzięki zawartości proliny może pomagać w leczeniu choroby Alzheimera.  Posiada też wspaniałe właściwości odżywcze, które stosowane są w kremach, maseczkach i kąpielach. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza regenerację po wysiłku.

Zapraszamy po wrzosy - Rośliny u Marcina

 

 

 

 

 

* opracowanie na podstawie artykułu P. Muras

 

Udostępnij na Facebooku