February 7, 2019

July 28, 2017

June 9, 2017

May 26, 2017

Please reload

Ostatnie posty

Po amerykańsku!.. czyli borówka!

June 16, 2017

1/5
Please reload

Wyróżnione posty

Uwaga to już marzec! Co powinieneś zrobić już w ogrodzie.

 

W marcu dzień jest coraz dłuższy i bardziej słoneczny. Dla ogrodników ten miesiąc jest bardzo radosny bo niebawem nadejdzie wiosna... Jest to jednocześnie okres bardzo pracowity. Bierzmy się zatem do kopania, przycinania, nawożenia i sadzenia...

 

 

Pielęgnacja drzew i krzewów

 

Kiedy temperatura ustabilizuje się powyżej 0 st. C można rozpocząć zdejmowanie osłon ochraniających krzewy i drzewa zimą. Końcem marca możemy sadzić oraz przesadzać drzewa i krzewy ozdobne. Po posadzeniu rośliny należy dobrze podlać. Przycinamy posadzone w poprzednich latach żywopłoty: boczne pędy tniemy tak, aby utrzymać planowany kształt, a szczytowe przyrosty skracamy. Możemy już przeprowadzić cięcie drzew i krzewów ozdobnych kwitnących na przełomie wiosny i lata oraz latem.
Uwaga! Rośliny, które kwitną wiosną przycinamy dopiero po zakończeniu kwitnienia. Drzewa i krzewy zasilamy kompostem lub nawozem (wieloskładnikowym lub przeznaczonym dla konkretnych gatunków roślin bądź nawozem o spowolnionym działaniu).

 

Rośliny jednoroczne, dwuletnie i byliny

 

Pikujemy lub przerywamy rosnące gęsto rośliny jednoroczne, które wysialiśmy do skrzynek w lutym.  Jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej, przenosimy do ciepłego pomieszczenia (15-18°C) i częściej podlewamy przechowywane przez zimę rośliny balkonowe. Gdy wypuszczą nowe pędy, można zrobić z nich sadzonki. Przeglądamy karpy, bulwy i cebule, które zimują w pomieszczeniach. Gnijące i z plamami wyrzucamy.  Gdy ziemia rozmarznie, wysiewamy nasiona roślin jednorocznych: czarnuszkę, gipsówkę letnią, groszek pachnący, mak ogrodowy, miłka letniego, ostróżkę ogrodową, smagliczkę i inne. Do inspektu lub skrzynek ustawionych w pomieszczeniu o umiarkowanej temperaturze (10-15°C) siejemy: aksamitki, astry, cynie, niecierpki Waleriana, portulaki, szarłaty, zatrwiany. Pod koniec miesiąca stopniowo zdejmujemy osłony z roślin na rabatach: torf i korę możemy po rozgarnięciu zostawić na grządkach jako ściółkę. Słomę, liście i pocięte świerkowe gałęzie przeznaczamy na kompost.  Możemy rozmnażać przez podział byliny kwitnące latem
i jesienią: dzielżan, floksy, gęsiówkę, jeżówkę purpurową , kuklik, lawendę, liliowce, marcinki, ostróżki, rudbekię lśniącą, żagwin.

 

 

Co z pielęgnacją trawnika?

     

    Najpierw wygrabiamy z jej powierzchni – najlepiej grabiami sprężystymi – śmieci, gałęzie, liście, suchą trawę oraz zasypujemy i wyrównujemy kretowiska. Następnie trawnik napowietrzamy, nakłuwając darń widłami lub za pomocą aeratora. Nawozimy po raz pierwszy w tym sezonie nawozem do trawników i podlewamy, aby go rozpuścić. Wałujemy suchy trawnik wałem o ciężarze co najmniej 200 kg, aby wyrównać powierzchnię i docisnąć darń do podłoża. Jeśli na zieleniejącym trawniku pojawiły się pożółkłe plamy, wygrabiamy zeschnięte źdźbła, a jeżeli powstało w tym miejscu zagłębienie terenu – uzupełniamy ziemią i udeptujemy. W puste miejsca siejemy mieszankę traw, której używaliśmy zakładając trawnik lub specjalną mieszankę nasion do regeneracji.

     

     

    Ogród warzywny

     

    W marcu możemy rozpocząć wysiew niektórych nasion warzyw i ziół. Jeśli pogoda jest sprzyjająca do gruntu siejemy warzywa wytrzymałe na niższą temperaturę: bób, groch, rzodkiewkę, pasternak, marchew, szpinak, pietruszkę. Sadzimy także do gruntu cebulę dymkę i czosnek. Grządki z nasionami w celu ochrony przed spadkami temperatur należy przykryć włókniną.
    W połowie miesiąca zaczynamy przygotowywać rozsadę pomidorów i papryki wysiewając nasiona np. do plastikowych pojemników wypełnionych najlepiej specjalnym podłożem do wysiewów. Nasiona przykrywamy warstwą podłoża i lekko dociskamy. Delikatnie podlewamy, najlepiej używając do tego spryskiwacza do roślin
    i przykrywamy folia spożywczą, w której robimy kilka otworów. Podczas kiełkowania utrzymujemy temperaturę 21–23 st. C i codziennie spryskujemy. Po wykiełkowaniu zdejmujemy folię. Gdy rośliny wypuszczą pierwsze liście właściwe – pikujemy je do osobnych niedużych doniczek. Tak przygotowane sadzonki przechowujemy w jasnym miejscu o zapewniając temperaturę 18–20 st. C.

     

     

     

     

    Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty...

     

     

     

     

    Rośliny u Marcina i wszystko rośnie

     

     

     

     

     

     

     

    Udostępnij na Facebooku
    Please reload

    Podążaj za nami
    Please reload

    Wyszukaj wg tagów
    Please reload

    Archiwum
    • Facebook Basic Square