top of page

Pyszne truskawki z własnego ogródka

Truskawki... jedne z najpopularniejszych owoców! Pyszny smak, mnóstwo witamin i wiele możliwości zastosowania. W dodatku można je uprawiać nie tylko na działce czy w domowym ogródku, ale również na balkonie lub tarasie.

Wszystko, co warto wiedzieć o uprawie truskawek!

________________________________

Truskawki są stosunkowo łatwe do uprawy. Można je zasadzić w gruncie, jak i w pojemnikach. Coraz bardziej popularne są truskawki pnące uprawiane w doniczkach. ______________________________________



Sad​​zonki


Truskawki owocujące jednokrotnie (odmiany: wczesne, średniowczesne oraz późne) zakwitają wczesną wiosną, owocują na przełomie wiosny i lata. W niektórych regionach mogą owocować powtórnie wczesną jesienią, jednak ilość owoców będzie znacznie mniejsza.



Truskawki powtarzające owocowanie

kwitną i owocują od wiosny do jesieni. Ich plony jednorazowo nie są zbyt obfite, jednak w ciągu całego sezonu jest ich sporo. Odmiany powtarzające nie przerywają kwitnienia i owocowania nawet przy pierwszych jesiennych przymrozkach.




Uprawa


Przy uprawie truskawek najważniejsze jest odpowiednie miejsce. Najlepszy wzrost i owocowanie truskawek uzyskuje się na stanowiskach słonecznych w glebach żyznych, zasobnych w próchnicę, dostatecznie przewiewnych, o uregulowanych stosunkach wodnych. Optymalne ph gleby truskawek wynosi od 5,5 do 6,2.


Truskawki słabiej rosną zasadzone w miejscach zacienionych, owoce są mniej aromatyczne i słodkie. Zbyt ciężkie, zlewne i podmokłe gleby również negatywnie wpływają na jakość owoców. Podobnie jest w przypadku gleb bardziej kwaśnych i zasadowych.



Sadzenie


Dobre sadzonki powinny mieć silny system korzeniowy (bez zielonej pleśni lub czarnych plam na korzeniach). Sadzonki powinny mieć rozstaw 40-50 cm oraz między rzędami 70 cm. Ziemię wokół sadzonek należy uklepać, podlać oraz wyściółkować słomą lub agrowłókniną.



Pielęgnacja


Truskawki mają tendencję do gnicia, dlatego dojrzałe owoce należy zbierać codziennie. Latem, gdy z roślin macierzystych wyrosną rozłogi należy je usunąć tuż przy nasadzie liści. Późną jesienią rośliny należy zabezpieczyć przed mrozem ściółkując je słomą bez chwastów. Wiosną kolejnego roku konieczne jest nawożenie nawozem wieloskładnikowym.



Po zbiorach truskawki wymagaj odpowiedniej pielęgnacji: przycięcia, odchwaszczania, nawożenia i oprysków. Wszelkie prace pielęgnacyjne mają bezpośredni wpływ na ilość i jakość owoców w kolejnym roku. Są one również ochroną przed rozwojem chorób grzybowych i szkodników. Dzięki właściwej pielęgnacji truskawki wytworzą nowe liście i pąki kwiatowe dające obfite plony.



Właściwości truskawek


Truskawki są bogactwem zdrowia. Polecane reumatykom oraz cierpiącym na schorzenia wątroby lub nerek. Mają dobroczynny wpływ na serce, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Minerały i witaminy zawarte w truskawkach korzystnie wpływają na stan włosów, a maseczka z dodatkiem truskawek wygładza i nawilża cerę. Truskawki chronią przed cukrzycą i chorobami serca, poprawiaj zdolności antyoksydacyjne krwi. Cukier w truskawkach ma niski indeks glikemiczny (40), mogą je jeść również cukrzycy (oczywiście w umiarkowanej ilości).


Najzdrowsze jest jedzenie truskawek na surowo i bez dodatków - mają wtedy najwięcej właściwości zdrowotnych.


Mikro- i makroelementy w truskawkach (100 g)

wapń - 16 mg żelazo - 0,41 mg magnez - 13 mg fosfor - 24 mg potas - 153 mg sód - 1 mg cynk - 0,14 mg

Witaminy w truskawkach (100 g)

witamina C - 60 mg witamina A - 1 μg witamina E - 0,29 μg witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg witamina B3 (PP) - 0,386 mg witamina B6 - 0,047 mg



Ciekawostka!


Truskawka jest mieszanką dwóch gatunków poziomek, które rosną dziko. Natomiast truskawka to "udomowiona" poziomka.

 

Marcin poleca!

Domowe Wino Truskawkowe

Wino z truskawek ma ciekawy smak, dlatego warto choć raz spróbować je zrobić z własnych zbiorów. Na wino nadają się owoce w pełni dojrzałe, aromatyczne i słodkie.


Przepis na wino truskawkowe:


Owoce należy dokładnie umyć, osuszyć i odszypułkować, a następnie ugnieść na miazgę. Idealnie sprawdzi się w tej roli tłuczek do ziemniaków. Nie należy używać miksera, gdyż jego ostrza potną drobne pestki i wino będzie gorzkie. Wino fermentuje w miazdze przez pierwsze 3-4 dni z dodatkiem niewielkiej ilości syropu cukrowego (woda+cukier), kwasku cytrynowego i enzymu pektynowego. Pierwszą fazę fermentacji najlepiej przeprowadzić w pojemnikach fermentacyjnych, a następnie po oddzieleniu wina od miąższu przelać do balonu szklanego. Do truskawek można dodać drożdże do win czerwonych.


Wino domowe truskawkowe lekkie 12-13%: truskawki 7 kg, woda 4,5 l, cukier 1,8 kg


Wino domowe truskawkowe lekkie 18%: ​truskawki 7 kg, woda 4 l, cukier 3 kg


Do każdego z przepisów zaleca się dodanie 1/2 szklanki mocnej herbaty lub zastosowanie profesjonalnej taniny, dzięki czemu wino będzie się lepiej klarowało i będzie miało lepszy smak.


 

Na Zdrowie!


Wyróżnione posty
Ostatnie posty
Archiwum
Wyszukaj wg tagów
Podążaj za nami
  • Facebook Basic Square
bottom of page